Fatih GÜLER
Fatihguler.net internet sitemizin
Yepyeni
10 Soruya Cevap
Bölümünden herkese merhabalar.
Bu bölümdeki konumuz psikolojik durumlar
Ve bu sebeple Konuğumuz ise
Psikolojik Danışman ve Uzman Öğretici
Sayın Gülşen Üstünbulut
Müsaadenizle sorulara hemen başlıyorum
10 Soruya Cevap
Bakalım ne cevap
SORU
Fatih GÜLER
İlk sorumu, meslek grubunuzun halk genelinde yanlış algı yaratılanla başlayım.
Sizlere başvuran veya gelen hastalar başkalarına neden saklamak ihtiyacı duydukları gibi
niye kimseye söylemeden Sizlere gelirler ve bu yanlış algıyı asıl yıkmak gerekir?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Evet güzel bir noktaya değindiniz. Öncelikle psikolojik danışmanlar olarak biz danışmaya başvuran bireylere “hasta” kavramını kullanmayız. Psikolojik Danışma almak isteyen bireylere “danışan” demeyi daha uygun buluruz. Toplumda ki en temel yanlış algıda aslında budur. İnsanlar psikolojik danışmanlık aldıklarında damgalanacaklarını, etraflarındaki insanların kendisine “hasta, deli” bakacaklarını düşünerek danışmaya geldikleri saklama eğiliminde olabiliyor yada hiç gelmeyebiliyorlar. Bir diğer güçlü sebebi de insanların psikolojik yardım almaya ihtiyaç duydukları zaman başarısız olduklarını veya zayıf olduklarını düşünerek yetersizlik ve yenilgi hissine kapılabiliyorlar. bu durumu paylaşmak istemiyorlar.
Bu algının yıkılması için öncelikle toplumun ruh sağlığı konusunda bilinçlenmesi ve düşünce yapılarını değiştirmeleri gerekiyor. Bizler deli doktoru değiliz, psikolojik danışmanız bunun bilinmesi gerekiyor. Fiziksel sağlığımız bozulduğunda nasıl ilgili doktora başvuruyorsak psikolojik sağlığımızı da aynı ölçüde düşünmeliyiz. Psikolojik yardım almak utanılması gereken bir durum değil aksine cesur ve özgüvenli insanların alabileceği bir karardır. Unutulmamalıdır ki Dünya Sağlık Örgütünün tanımına göre de sağlık: Fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan iyi olma durumudur.
SORU
Fatih GÜLER
Psikolojik durumlar kalıcı hastalık mıdır, yoksa gelip geçici mi?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Psikolojik durumlar tabi çok çeşitlidir. Danışmaya gelen danışanlarımız arasında özgüven eksikliği, zaman yönetimi, sosyal fobi, ilişki sorunları, yetersizlik duygusu, kaygı, depresiflik vb durumlarla mücadele etmek için danışma almayı tercih etmiş danışanlarımız var elbette ki bu durumlar geçicidir. Kalıcı olarak hayatlarından çıkarabilirler. Birde anksiyete, depresyon gibi daha nevrotik durumlar vardır örneğin depresyon da bir süreçtir, süreç diyorum çünkü bir başlangıcı ve bitişi vardır. Hayat boyu devam etmezler. Bazı zamanlar üzücü durumlar yaşandığında artabilir veya tetiklenebilirler ki bu durumlarla baş etme becerisi de danışmalarla kazanılabilir.
SORU
Fatih GÜLER
Adolf Hitler dünyayı altını üstüne getirdi ve bide dünyaya insanlık ayıbı yaşattı.
Bazı söylentilere göreyse ciddi psikolojik rahatsızlığı varmış.
Bu rahatsızlığı olmasaydı en azından dünya savaşı olur muydu?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Hitlerin kapsamlı bir şekilde hayatı incelendiğinde birçok psikolojik rahatsızlığı olabileceği çocukluk yaşantılarına bakılarak, davranış ve tutumları incelenerek özellikle şizofreni, borderline, şizoaffektif bozukluğu olabileceği iddia eden araştırmacılar oldu. Ama en azından çoğu psikanalistler Hitler’de Narsistik Kişilik Bozukluğu olduğu kanısında büyük oranda hemfikirler. Narsist bireyler değersizlik duygularını açığa çıkarmamak için insanları değersizleştirir ve suçluluk duymazlar. Güç yönelimlidirler. Her narsistik birey aynı ölçüde olmamak kaydıyla Hitlerin yaptığı insanlık dışı eylemler bu psikolojik rahatsızlıkla örtüşmektedir. Hitlerin psikolojik rahatsızlıkları olmasaydı da bu dünya savaşı yaşanırdı çünkü Alman halkının Versay anlaşması sonrası içinde olduğu durum düşünülünce Alman toplumunda bu fitili ateşleyecek biri mutlaka çıkacaktı lakin Hitler olmasaydı belki de bu kadar insanlık dışı durumlar yaşanmazdı ve bir savaş ahlakı olurdu diyebilirim.
SORU
Fatih GÜLER
Toplum Engelli bireylerin psikolojik sorunlarına ne kadar önem veriyor
ve dahası aileleri bunun üzerinde ne kadar duruyor.
Ve Engelli bireylere maddiyat mı, yoksa maneviyat mı daha fazla önemli?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Toplum ve aileler tarafından engelli bireylerin psikolojik sorunlarının ikinci plana atıldığını düşünüyorum. Toplum ve aile tarafından engelli bireylerin fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanmasının tek önemli ihtiyaç olduğu düşünülüyor lakin Maslowun belirttiği ihtiyaçlar ihyerarşisinde bu kendini gerçekleştirme yolunda en temel basamak. Bunun yanında bireylerin sevme-sevilme, ait olma, saygınlık gibi ihtiyaçlarının da önemli olduğunu düşünüyorum. Hayatta kalmak için fizyolojik ihtiyaçların giderilmesine, yaşamak içinse psikolojik ihtiyaçların giderilmesine gereksinim vardır. Engelli bireylerde bu açıdan maneviyatın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Hiçbir maddi gücün manevi duyguların yerini alabileceğini düşünmüyorum.
SORU
Fatih GÜLER
Yeni doğan bebeğin duyguları var mıdır, varsa psikolojik sorunları nasıl anlaşılır?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Elbette ki vardır, duygusal gelişim bebeklikte başlar. Lakin bu duygular utanma, mahcubiyet, suçluluk gibi karmaşık ve komplike duygular değildir. Bebeklik döneminde daha çok işlevsel duygular olan neşe, öfke, korku, üzüntü duyguları fark edilir. Psikolojik sorunlarda genelde işlevsel olmayan duygular yer alır ve ergenlik dönemi veya genç yetişkinlik döneminde kendini göstermeye başlamaktadır. Bu açıdan nörogelişimsel bozukluklar dışında bu durum biraz zordur. Otizm, zihinsel gerilik gibi durumların anlaşılması daha olasıdır. Örneğin otizmli bireylerde gelişimsel anormallikler ilk 3 yılda fark edilmelidir.
SORU
Fatih GÜLER
Bazı insanlarda çok zeki, olgun, sevecen ve hatta başarılı olmalarına rağmen
beklenmedik zaman ve şıklıkla çok ciddi davranış bozuklukları gözlemlenmektedir.
Bu soruna yakınları nasıl yaklaşmalı ve nasıl tedavi edilmeli?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Davranış bozukluklarının ortaya çıkış nedenleri çok değişkenlik göstermektedir. Kimi bozukluk beklenmedik yaşam olayları, değişen yaşama uyumda zorluk çekildiği ve olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanabilir. Yakınları bu bireylere yaklaşırken öncelikle eksiklerini sert bir üslupla doğrudan eleştirmemeli, tartışmalara girmemeli. Oluşan davranış bozukluklarına bağlı olarak hepsinin altında yatan bir neden olabileceği unutulmamalı ve uzmanlardan mutlaka yardım alınmalıdır.
SORU
Fatih GÜLER
Bazı hastalara önerilen haplar hangi hastalar için, etkisi ne kadar ve var mı yan etkisi.
Ayrıca hapı ortadan kaldıracak aşı üretilirse daha net çözüm olmaz mı?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Bazı ilaçlar tabi birçok farklı hastalıkların benzer yakınmalarını tedavi etmek için kullanılabilir. Psikolojik ilaçların etkileri ve yan etkileri kişilere bağlı olarak değişmektedir. Büyük oranda bu ilaçların kullanımı tedavide ve hastalığın tekrarlanmaması gibi durumlar için kullanılmakta ve etkili sonuçlar vermektedir. Genellikle ilaca bağlı baş dönmesi, bulantı, uyku hali gibi yan etkileri olabilmektedir. Aşı tedavisi ise daha uzun süreli koruma sağlamakta ve tedaviyi reddeden ilaç kullanmayan bireyler için daha önleyici olabilir diye düşünüyorum.
SORU
Fatih GÜLER
Çocukların ergenlik çağlarına geçişlerinde aileleri ne yapmalı ve nasıl davranmalı?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Ergenlik çağı fırtınalı bir dönemdir. Bireyin kendini bulmaya çalıştığı ve büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Öncelikle aileler bu dönemin özellikleri ile ilgili bilgi edinmeli. Çocuklarına rehber olmalı, onları anlamaya çalışmalı. Ergene saygıyla yaklaşılmalı, çocuk muamelesi yapılmamalıdır. Yapıcı bir dille kırmızı çizgilerini ortaya koymalı, başarıları teşvik edilmeli. Bu dönemde hassas olunabildiği için sabırlı olunmalı ve aşağılayıcı ifadelerden kaçınılmalıdır.
SORU
Fatih GÜLER
Mesleki gruplarınız hastalar arasında hangi hususta daha fazla zorlanıyor?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Bizim için en zor danışan, danışmaya zorla getirilmiş veya danışmanlık tedbiri ile gönülsüz gelmiş bireyler ve genelde sorunun başkalarında olduğunu söyleyerek danışmaya ihtiyacı olmadığını bizden danışmada olmayan birini düzeltmemizi isteyen danışanlardır.
SORU
Fatih GÜLER
Ruhsal bozuklukların nedenleri nelerdir, hastalar bu konuda kendilerini
tedavi edebilirler mi ve tedavi edebilirlerse nasıl tedavi edebilirler?
CEVAP
Gülşen ÜSTÜNBULUT
Genetik faktör bu bozuklukların başında gelir. Bunun yanında kayıplar, kötü aile koşulları, değişimler, yalnızlık gibi durumlarda nedenler arasındadır. Ruh Sağlığı hastanesinde yapmış olduğum stajda orda bulunan danışanlarında paylaşımları doğrultusunda bir travmadan sonra tetiklenme durumuyla çok karşılaştım.
Ben danışmalarımızda Bilişsel Davranışçı Terapi modelini benimsemiş bir psikolojik danışmanım bu yöntemi uygularken aynı zamanda nasıl işlediği ve uygulandığı danışana anlatılıyor böylelikle hayatlarının bir döneminde yine benzer zorluklar yaşarsalar öğrendiklerini uygulayarak kendilerinin danışmanı olmaları sağlanıyor. Burada temel nokta düşüncelerinin ve getirdiği duyguların farkında olunmasıdır.
Fatih GÜLER
İçten ve faydalı cevaplarından dolayı
Değerli Gülşen ÜSTÜNBULUT hanıma
çok teşekkür ederek
Bir başka
10 Soruya Cevap
Bölümünde görüşmek üzere
10 Soruya Cevap
Bakalım ne cevap
Yorumlar
Çok önemli bir konuda yapılan çok değerli bir röportaj olmuş, cevaplar çok tatmin edici sorular da bir o kadar gerçek.
Çok açıklayıcı ve anlaşılırolmus toplum tarafından psikolojinin daha iyi anlaşılması bu tarz sorunlar yaşayan insanlara yaklaşımda bilinclenmek adına bu tür yayınların çoğalması dilegi ile yüreğinize saglık
Bilinmeyen ve halk arasında ayıplı zannedilen kaçınılan konulara bir uzmanın yaklaşım tarzı mükemmel ve insancıl.
Herkesin anlayabileceği şekilde gayet açık anlatılmış ve gerçekten alanında uzman biri, çok değerli bilgiler
Okuması çok keyifli. Sorularda cevaplarda harika çok tatmin edici ve net cevaplar. Gülşen Hanım gibi anlaşılır bir danışmanlara ihtiyacımız var